SafeWorld


Ετικέτες σύγκρισης κατανάλωσης ενέργειας

Για να υπάρχει στους καταναλωτές η δυνατότητα να συγκρίνουν την ενέργεια κατανάλωσης μιας ηλεκτρικής συσκευής πριν την αγορά της, η ευρωπαϊκή ένωση απαιτεί κάθε λευκή συσκευή, τα αυτοκίνητα και οι λάμπες να διαθέτουν ειδική σήμανση (Ενεργειακή Ετικέτα Ευρωπαϊκής Ένωσης) σε εμφανές σημείο όταν διατίθενται για πώληση ή ενοικίαση (92/75/CEE, 94/2/CE, 95/12/CE, 96/89/CE, 2003/66/CE, κ.ά.). Έχοντας την πληροφορία της κατανάλωσης ενέργειας μιας συσκευής, ο καταναλωτής μπορεί να υπολογίσει το ποσό ηλεκτρικής ενέργειας και των χρημάτων που θα δαπανά η χρήση του προϊόντας και έτσι να επιλέξει ένα πιο οικονομικό – οικολογικό.

Οι συσκευές βαθμολογούνται με βάση την ενεργειακή τους απόδοση. Σε μια κλίμακα μεταξύ Α-G, με Α την άριστη απόδοση και G την χειρότερη. Τώρα τελευταία, επειδή υπάρχει θεαματική τεχνολογική βελτίωση, οι βαθμίδες σύγκρισης αυξήθηκαν (με το Α+ και Α++) ώστε να μπορούν να συγκριθούν μεταξύ τους οι συσκευές με σήμανση Α.

Στην ετικέτα επίσης μπορείτε να βρείτε λεπτομέρειες για την συσκευή και το μοντέλο, την κατανάλωση, την απόδοση, την χωρητικότητα και για το θόρυβο που κάνει (πάνω από 26decibel θεωρείτε ενόχληση για το ανθρώπινο αφτί)

Η παραπάνω βαθμολόγηση αναφέρεται στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Μόνο όσο αφορά την ίδια σήμανση στα αυτοκίνητα, το μέτρο σύγκρισης είναι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε γραμμάρια ανά διανυόμενο χιλιόμετρο.

Ειδικότερα, ανάλογα το είδος της συσκευής πρέπει να μάθουμε να συγκρίνουμε διαφορετικά στοιχεία για τις συσκευές. Πχ στα πλυντήρια πρέπει να συγκρίνουμε και την κατανάλωση νερού ή στο φούρνο αν έχουν τα μάτια αυτόματο θερμοστάτη ή στους θερμοσίφωνες το υλικό μόνωσης τους.

Οι παραπάνω επισημάνσεις φαίνονται να είναι άγνωστες τους περισσότερους καταναλωτές που το 28% ζητά λεπτομέρειες κατανάλωσης (οι περισσότεροι επικεντρώνονται μόνο στην τιμή) ενώ το 87% γνωρίζει πως οι οικολογικές συσκευές εξοικονομούν και χρήματα κατά την διάρκεια της χρήσης τους. Για αυτό πρέπει να γνωρίζεται πως οι πωλητές είναι υποχρεωμένοι να επικολλούν και να επιδεικνύουν τις ετικέτες ενημέρωσης. Ενώ το τμήμα Εξοικονόμησης Ενέργειας του Υπουργείου Ανάπτυξης και οι Νομαρχιακές Διευθύνσεις Βιομηχανίες και Εμπορίου είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο και την τήρηση του παραπάνω κανονισμού.


2 Σχόλια so far
Σχολιάστε

[…] οικολογικότερου κλιματιστικού, συμβουλευτείτε την ενεργειακή ετικέτα. Στις επιπλέον τεχνικές λεπτομέρειες, να επιλέξετε […]

Πίνγκμπακ από Φτηνή θέρμανση με κλιματιστικά Inverter « SafeWorld

[…] για το ακίνητο, θα αναγράφεται η ενεργειακή κατηγορία όπως αναγράφεται στα ηλεκτρικά προϊόντα και θα δίνονται συστάσεις για την επίτευξη […]

Πίνγκμπακ από Ενεργειακοί Επιθεωρητές Κτιρίων « SafeWorld




Σχολιάστε