SafeWorld


Ενεργειακοί Επιθεωρητές Κτιρίων

Από 9/10/2010 για να πουληθεί ή για να ενοικιαστεί (ισχύει από 9/1/2011) ένα κτίριο, θα πρέπει να προηγηθεί η ενεργειακή επιθεώρηση του από ειδικούς ενεργειακούς επιθεωρητές που είναι εγγεγραμμένοι σε συγκεκριμένο μητρώο.

Μια τέτοια επιθεώρηση, όπως μας πληροφόρησαν από το help-desk του υπουργείου στο 2109797400, κοστίζει το ελάχιστο 150ευρώ και μετά εξαρτάτε από τα τετραγωνικά. Συμβουλή του helpdesk ήταν να ρωτήσουμε το κόστος πριν κλείσουμε το ραντεβού.

Στο πιστοποιητικό που θα δώσει ο ενεργειακός επιθεωρητής για το ακίνητο, θα αναγράφεται η ενεργειακή κατηγορία όπως αναγράφεται στα ηλεκτρικά προϊόντα και θα δίνονται συστάσεις για την επίτευξη ενεργειακής αναβάθμισης. Προσοχή! ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ η υλοποίηση των προτάσεων για την ενοικίαση ή την αγορά του ακινήτου.

Όμως, εφόσον υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, καλό είναι οι παρεμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου να γίνονται:

  • Γιατί μειώνεται το περιβαλλοντικό κόστος της θέρμανσης ή τις ψύξης του κτιρίου. Το 1/3 της παραγόμενης ενέργειας καταναλώνεται από τα κτίρια και η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που σπαταλούν πολύ ενέργεια σε αυτόν τον τομέα, σε σχέση με άλλα κράτη σε αυτόν τον τομέα. Μειώνοντας στο 1/3 την κατανάλωση ενέργειας σημαίνει λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου, λιγότερους ρύπους κτλ
  • Μειώνεται το κόστος θέρμανσης ή ψύξης. Υπολογίζεται πως σε 4-8 χρόνια έχει γίνει απόσβεση του κόστους αναβάθμισης από την μείωση του κόστους για ηλεκτρικό ρεύμα ή πετρέλαιο.
  • Υλοποιείται αυτή την περίοδο, πρόγραμμα επιχορήγησης της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων (υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις), με επιδότηση μέχρι και 30% του αρχικού κόστους! Δείτε περισσότερα στο: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ ’ΟΙΚΟΝ
  • Επίσης, υπάρχει μείωση του οφειλόμενου φόρου (μέχρι 600ευρώ) για δαπάνες εξοικονόμησης ενέργειας με βάση τον νέο φορολογικό νόμο 3842/2010

Όσο αφορά τα νέα κτίρια, η Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων, αντικαθιστά πλέον την μελέτη θερμομόνωσης (βάση του καινούργιου Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ ) μιας και ο Ευρωπαϊκός στόχος είναι στις 31/12/2020 όλα τα νέα κτίρια να έχουν σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας (Οδηγία 2010/31/ΕΕ)

Σχετικά links:
Υπουργείο Περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής>Επιθεώρης>Ενεργειακή Επιθεώρηση
Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων
Παράδειγμα Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης
Λίστα Ελέγχου Εφαρμογής Ελάχιστων Απαιτήσεων
Πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ ’οίκον
ΚΑΠΕ – Εξοικονόμηση στα κτίρια
Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Ενεργειακή Αποδοτικότητα στα κτίρια

Advertisements

1 σχόλιο so far
Σχολιάστε

Πελετ ίσως η μόνη διέξοδος απο την οικονομική κρίση\

Οι σόμπες και οι καυστήρες pellet χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας οι οποίες παράγονται στη χώρα μας. Η οικονομική κρίση δεν έχει φτάσει ακόμη στην ακμή της. Η τιμή του πετρελαίου στο εγγύς μέλλον θα εκτιναχθεί στη ύψη! Απο το 2008 και μετά άρχησε η ανοδική πορεία του “μαύρου χρυσού” φτάνοντας τη τιμή του βαρελιού στα 91,58 $.Αυτό για την Ελλάδα
είναι καταστροφικό αν αναλογιστούμε οτι το 90% των καυσίμων που καταναλώνουμε ,τα εισάγουμε!
Η αλήθεια είναι οτι το πετρέλαιο πάντα είχε μεγάλες διακυμάνσεις στη τιμή του. Αλλά η σημερινή του τιμή είναι κατα 40% αυξημένη σε σχέση με τη τιμή του “μαύρου” Οκτωβρίου του 2008 όπου και ξεκίνησε η οικονομική κρίση. Οι ειδικοί λένε οτι η τιμή του πετρελαίου θα ξεπεράσει πολύ σύντομα τα 100$ το βαρέλι. Θα μπορέσει άραγε η Ελλάδα να αντέξει αυτή τη τιμή;
Η απάντηση είναι : ΝΑΙ αλλά μόνο με ένα τρόπο! Τη μείωση της κατανάλωση του πετρελαίου και των παράγωγών του. Το 50% του πετρελαίου που εισάγουμε το χρησιμοποιούμε για να ζεσταθούμε. Και μπορεί οι κλιματολογικές αλλαγές που συμβαίνουν στο πλανήτη να ευνοούν ένα μεγάλο κομμάτι της χώρας μας, αλλά ας μη ξεχνάμε τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας, οι οποιές αντιμετωπίζουν βαρύ χειμώνα απο τον Οκτώβριο εως και τον Απρίλιο.
Η μόνη σχετικά καινούρια τεχνολογία για την Ελλάδα αλλά δοκιμασμένη για πάνω απο 20 χρόνια στη Β. Ευρώπη είναι οι λέβητες και οι σόμπες pellet.
Τι είναι τα pellet:
Είναι συμπυκνωμένο ξύλο με πολύ χαμηλό ποσοστό υγρασίας. Ένας βασικός τρόπος παραγωγής του είναι η συμπίεση όλων των κατάλοιπων της υλοτομίας(πριονίδια, κλαδιά κ.ο.κ) δηλαδή υλικά τα οποία ήδη έχουμε και πετάμε! Τα pellets επίσης μπορούν να παραχθούν με φυσικό τρόπο με τη καλλιέργεια και επεξεργασία της αγριαγκινάρας.
Τι είναι οι λέβητες pellet.
Είναι συσκευές που χρησιμοποιούνται για να παράγουν ζεστό νερό τόσο για την οικιακή θέρμανση όσο και για την οικιακή χρήση. Το καύσιμο που απαιτείται για τη λειτουργία τους είναι πολύ μικρά συμπιεσμένα κομμάτια ξύλου (pellet). Ο καυστήρας τροφοδοτείται μέσο ενος ειδικού μηχανισμού με την ανάλογη ποσότητα pellet που χρειάζετε.
Πόσο κοστίζουν;
Για μια μικρή μονοκατοικία το κόστος αγοράς ενός λέβητα δυναμικότητας 25 KW ανέρχεται στα 3.000 €. Ποσό το οποίο μπορούμε να αποσβέσουμε σε περιοχές με κρύο τον πρώτο κιόλας χρόνο!

Σχόλιο από Oxi Allo Petreleo
Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %sΑρέσει σε %d bloggers: