SafeWorld


Θερμομόνωση τοίχων

Η θερμομόνωση στα κτήρια είναι υποχρεωτική να γίνεται κατά την κατασκευή τους. Παρόλα αυτά τις περισσότερες φορές οι κατασκευαστές είτε από άγνοια είτε από προσπάθεια για μείωση του κόστους κατασκευής, προχωρούν μόνο σε μια τυπική μόνωση και μάλιστα παλιάς τεχνολογίας. Απαιτήστε ποιοτικότερα υλικά, συζητήστε τις εναλλακτικές σας λύσεις, μπορεί να είναι λίγο πιο ακριβές, αλλά πάρα πολύ σύντομα θα κάνετε απόσβεση του κόστους τους. Βελτιώσεις στην μόνωση του σπιτιού μπορούν να γίνουν και έπειτα από το χτίσιμο του σπιτιού πχ στην ταράτσα, στο δάπεδο, στους βορινούς τοίχους κτλ

Ενδεικτικά υλικά που χρησιμοποιούνται για μονώσεις σε κατοικίες και το αντίστοιχο πάχος που χρειάζονται για να προσφέρουν την ίδια ποιότητα μόνωσης:

340cm Σκυρόδεμα

86cm τούβλα

38cm τσιμεντόλιθος

14cm ξύλο

6,5cm πεπιεσμένη υφάνσιμη ύλη

5cm φελλός

4,5cm ορυκτός βάμβακας

4cm πολυστυρένιο

2,5cm πολυουρεθάνη

Κάθε υλικό έχει έναν συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας. ‘Όσο μεγαλύτερος είναι αυτός ο συντελεστής τόσο καλύτερος αγωγός θερμότητας είναι και άρα αφήνει την θερμοκρασία να περνά πιο εύκολα από μέσα του (κάτι που δεν θέλουμε γιατί θα χάνουμε θερμότητα τους χειμωνιάτικους μήνες και θα έρχεται ζέστη το καλοκαίρι).

‘Όπως καταλαβαίνετε υπάρχουν αρκετές λύσεις που καλύπτουν όλες τις ανάγκες είτε για την αρχική μόνωση του σπιτιού είτε για τις διορθωτικές παρεμβάσεις όταν παρουσιαστεί πρόβλημα μόνωσης.

Η επιλογή του σωστού υλικού πρέπει να γίνεται με γνώμονα:

  1. Τον χαμηλό συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας
  2. Να έχει αντίσταση στους υδρατμούς ώστε να μην έρχονται οι υδρατμοί σε επαφή με την κρύα επιφάνεια και παρουσιάζεται η «μούχλα»
  3. Ευκολία στον χειρισμό και την κοπή ώστε να προσαρμόζεται με ακρίβεια
  4. Εύκολη συναρμολόγηση των κομματιών του υλικού μόνωσης ώστε να αποφεύγονται οι πολλοί αρμοί και οι ρηγματώσεις στον τοίχο.

Πολλές φορές, το πρόβλημα της μόνωσης σε ένα σπίτι εμφανίζεται πολύ αργότερα από την κατοίκησή του. Εμφανίζεται με δύο τρόπους: Με αυξημένη κατανάλωση ενέργειας είτε με την μη ποιοτική διαβίωση μέσα στο ίδιο μας το σπίτι, πχ επειδή αργεί να ζεσταθεί.

Με την σωστή θερμομόνωση μπορούμε να πετύχουμε:

  1. Μικρές απώλειες θερμότητας
  2. μεγαλύτερη οικονομία στο πετρέλαιο ή στο ρεύμα
  3. οικολογικότερη κατανάλωση των φυσικών πόρων
  4. μικρότερη καταπόνηση των κλιματιστικών συσκευών
  5. αγορά μικρότερων και λιγότερων θερμαντικών σωμάτων
  6. Αποφυγή μυκήτων (μούχλας) στα ταβάνια και στα δοκάρια (η μούχλα δημιουργείτε γιατί υγροποιούνται στην παγωμένη επιφάνεια του ταβανιού οι υδρατμοί του χώρου. Συναντάμε πιο συχνά μούχλα στο ταβάνι, από στους τοίχους, διότι το ταβάνι -σκυρόδεμα- είναι πιο παγωμένο, από τα τούβλα του τοίχου, όπως φαίνεται και από τις παραπάνω ενδεικτικές τιμές).
Advertisements

7 Σχόλια so far
Σχολιάστε

ΓΕΙΑ ΣΑΣ,
ΠΟΙΑ ΠΙΣΤΕΥΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΗΤΕΡΗ ΜΟΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ(ΤΖΙΑ) ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ?

Σχόλιο από Φ.Α ΜΑΤΖΙΑΡΑΚΗ

Γενικότερα, για μένα το καλύτερο και φιλικότερο υλικό για μόνωση είναι ο φελλός. Φυσικά, είναι και το ακριβότερο 🙂
Θα πρότεινα πριν ξεκινήσεις διαδικασίες για μόνωση, αρχικά να εντοπίσεις τα σημεία που έχεις απώλειες και διόρθωσε πρώτα αυτά (μια φλόγα με ένα κερί μπορεί να σου επιδείξει τα σημεία αυτά και υπάρχουν μονωτικές ταινίες και υλικά για τέτοιες διορθώσεις).
Έπειτα, οι μεγαλύτερες απώλειες σε ένα σπίτι είναι στα τζάμια. Αν δεν μπορείς να τα αλλάξεις με νέα σύγχρονης τεχνολογίες, μπορείς να βάλεις χοντρές κουρτίνες που να περιορίσουν κατά πολύ το πρόβλημα.
Από εκεί και πέρα οι μονώσεις είναι πολλές που μπορούν να γίνουν.. είτε στην ταράτσα (που είναι οι μεγαλύτερες απώλειες) είτε στους βορινούς τοίχους (για τον χειμώνα). Μόνωση πχ μπορεί να είναι πχ και η βαφή των εξωτερικών τοίχων με ειδικά χρώματα!
Γενικά πρέπει να ξέρεις, πως ένα μονωμένο κέλυφος κτηρίου, αποδίδει και το καλοκαίρι και τον χειμώνα, διατηρώντας τις εσωτερικές θερμοκρασίες.

Σχόλιο από miperi

για θερμομονωση τι ειναι καλυτερο 25 cm ορθοblock ή γλώσσες με fibran ή 10cm ορθοblock με fibran???

Σχόλιο από Μάγδα

Καλησπέρα σας

Θέλω να μονώσω τον βρεινό τοίχο του σπιτιού μου για να μειώσω τιε θερμικές απώλειες. Ο τοίχος είναι φτιαγμένος από τσιμεντόλιθους (7 μέτρα)και από τουβλίνες 8 μέτρα. Υπάρχει κάποιο θερμομονωτικό χρώμα? Μπορεί κάποιος να με βοηθήσει?

Ευχαριστώ

Κώστας

Σχόλιο από ΚΩΣΤΑΣ

Καλησπέρα,
Αυτό που ζητάς είναι η λεγόμενη «μόνωση εξωτερικού κελύφους». Δεν είμαι ειδικός για τις μονώσεις, αλλά μπορώ να σου περιγράψω τι μου πρότειναν στην δικιά μου, αντίστοιχη περίπτωση (και όντως είχε αποτέλεσμα):
Στον τοίχο που έχει πρόβλημα (που θεωρώ πως είναι σοβατισμένος και βαμμένος και από τις δύο πλευρές, ήδη) από την έξω πλευρά άφησαν ένα μικρό κενό, έβαλαν μια στρώση μονωτικού υλικού (τύπου daw) και το προστάτεψαν με τσιμεντοσανίδα.
Μετά, με δικιά μου πρωτοβουλία, «έβαψα» την τσιμεντοσανίδα με μονωτικό τσιμέντο (για να μην τραβάει υγρασία (απέκτησε εμφάνιση κανονικού τοίχου) και μετά το έβαψα με το χρώμα του σπιτιού και δεν φαίνεται η διαφορά.
Για έξτρα μόνωση, μπορείς να βάλεις και ένα λεπτό στρώμα πχ φελλού από την μέσα πλευρά.

Μιχάλης

Σχόλιο από miperi

Εσείς για την εξωτερική θερμομόνωση τι προτείνετε, μονωτικά υλικά διογκωμένης ή εξηλασμένης πολυστερίνης;

Σχόλιο από Φραγκουλακης

καλυτερα να γινει οταν χτιζεται το σπιτι ή μετα?

Σχόλιο από Ανδρεας
Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %sΑρέσει σε %d bloggers: